INGREDIENCE: 1 kuře (asi 1 kg), sůl, pepř, 50 g másla, 0,4 dl koňaku, 100 g prorostlé slaniny, 150 g cibule, 175 g žampionů, l svazek petrželky, 1/8 l kuřecího vývaru, 2 stroužky česneku, 1/4 l suchého červeného vína (pokud možno burgundského), 2 bobkové listy.
POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře důkladně omyjeme, zbavíme tuku, osušíme a rozčtvrtíme. Jednotlivé části ze všech stran osolíme a opepříme. Dostatečně velkou pánev rozpálíme na sporáku a necháme na ní rozpustit část másla. Čtvrtky kuřete zprudka opečeme dozlatova po všech stranách. Koňak k flambování nalijeme do sběračky a podržíme nad pánví, aby se ohřál a snáze vzplanul. Koňak zapálíme plamenem svíčky a flambujeme jím části kuřete. Porce vyjmeme z pánve a vložíme do pekáče s poklicí. Slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli oloupeme, žampiony očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Kousky slaniny vyškvaříme v pánvi, přidáme k ní cibuli a necháme zezlátnout. Obojí přidáme ke čtvrtkám kuřete. Zbylé máslo dáme do pánve a houby na něm zprudka opečeme. Potom rovněž přidáme ke kuřeti. Petrželku omyjeme, zbavíme stonků a nasekáme. Šťávu v pánvi zředíme kuřecím vývarem. Česnek oloupeme, nasekáme na velmi jemno a spolu s kuřecím vývarem, polovinou sekané petrželky, červeným vínem a bobkovým listem přidáme do pekáče k porcím masa. Vše můžeme podle chuti ještě osolit a opepřit. Pekáč s masem přiklopíme, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme, dokud maso není měkké. Potom bobkové listy odstraníme a šťávu ještě jednou osolíme a opepříme. Dle chuti přidáme červené víno a zbylou petrželku. K pokrmu je vhodné podávat rýži a červené víno stejné značky, kterou jsme použili k přípravě kuřete. Tento pokrm můžeme také připravit se suchým bílým vínem (např. Ryzlink). V tom případě omáčku před podáváním zjemníme 75 g smetany a l lžící jemně sekaného estragonu.
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů |
|
Průměr: 2,99 | Hodnotilo: 1368 x | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA